DGR 2019 Ljubljana/Kamnik

Foto: Klemen Korenjak

Dobrodelno druženje v gosposki obleki in z ustreznimi motocikli –
Distinguished Gentleman’s Ride Ljubljana 2019


Ljubljana/Kamnik, nedelja, 29. september

Človeštvo se z boleznijo bori že od vekomaj, vsak človek sem in tja zboli, za prehladom ali angino, za pljučnico ali rakom. K sreči danes že znamo pozdraviti mnogo različnih okužb, mnogo žal tudi ne. Pomembno pa je, da se tveganja, da lahko zbolimo zavedamo, da smo pozorni na znake, ki napovedujejo bolezen, da se primerno gibamo, prehranjujemo in imamo zdrav življenski slog.

Gentleman je moški plemenitih lastnosti in uglajenega vedenja. Gentleman se zaveda nevarnosti življenja in skrbi za svoj stas. Definicija gentlemana pa so pravzaprav gospodje, ki se vsako leto zadnjo nedeljo v septembru, sedaj že sedmič zapored, odpravijo v prefinjeni obleki in s prefinjenimi motocikli po poti od Ljubljane do Kamnika. Prav zaradi svojega videza pritegnejo prenekatere poglede, to je tudi ideja, saj želijo s svojim stasom in glasom opozoriti na moške bolezni, predvsem na razširjeno bolezen rak na prostati. Do svojega 75. leta starosti za rakom prostate zboli vsak 5. moški, ob primerni preventivi pa je bolezen ozdravljiva in tu nastopijo dobrodelni motoristi.

Naš dogodek, na katerem se je zbralo 190 voznikov na motociklih, združuje enako misleče in se odvija na isti dan po celem svetu. Dobrodelno noto udeležencev, ki so samo v Sloveniji za raziskave te zahrbtne bolezni zbrali skoraj 3.000 evrov je pričakal prijeten jesenski dan, ki ga je v starem mestnem jedru Kamnika pogrelo še popoldansko sonce. Svetovno gledano, se je na isti dan z istim razlogom v več kot 90 državah in več kot 700 mestih zbralo več kot 130.000 voznikov motociklov. Za enkrat se je donacij nateklo že za 5,5 milijonov dolarjev, ki jih prejmejo ustanove za raziskave rakavih obolenj po celem svetu.

Projekt sta podprla Ciril Komotar, znani vloger Komotar Minuta ter nosilec olimpijske medalje Jure Košir. Voznike in voznice je pozdravil tudi župan Kamnika gospod Slapar, ki je slikovito opisal Kamniško turistično ponudbo, kar je predvsem zanimalo nekaj tujih udeležencev dogodka, na primer zakonca Brogan, Angleža, ki z avtodomom potujeta po Evropi in sta napovedala udeležbo že dva meseca v naprej. Povedala sta, da sta planirala prihod v Ljubljano samo zaradi DGR in po nasmehu na obrazih, jima zagotovo ni bilo žal. Dogodek so zaznamovali tudi člani Društva onkoloških bolnikov, ki so, kot vsako leto do sedaj, podali svoj vidik stanja moške populacije v Sloveniji.

Projekt so podprli: podjetje Tinex, Rock Radio, Jerman moto center, Caferacer kavarnica Kamnik, Media Publikum, Kino Bežigrad, MOL. Za izkazano zaupanje se vsem lepo zahvaljujemo.

Foto: Klemen Korenjak

Drage dame, dragi gospodje, hvala za odličen event, za družbo, za donacije in za lep dan, ki smo ga soustvarili.

V DGR blagajno smo prispevali skoraj 3 tisoč evrov, svetovno gledano pa je donacij že za 5,5 milijona dolarjev. Ampak večji vtis smo pustili na ulicah Ljubljane in na poti proti Kamniku, ko so praktično vsi v nas zrli skozi objektive telefonov, prava sreča, da ni prišlo do kakšne nesreče, ko so nas kar med vožnjo snemali 🙂 #DGRLJUBLJANA

Zahvala za uspešno izpeljan dogodek gre ekipi:
Gregor Medved
Tomaž Barišič
Marko Pohlin
Jože Galičič

Hvala tudi ambasadorjema
Komotar Minuta
Jure Košir

Podprli so nas:
Tinex
CafeRacer Kavarnica Na Glavnem Trgu by Jodl
Jerman moto center, Marko Jerman s.p.
Društvo onkoloških bolnikov Slovenije
Rock Radio
Urban Studio
Kino Bežigrad
Mestna občina Ljubljana
Matej Švarc
Policijska uprava Ljubljana
Media Publikum

Foto:Taii Voss
Foto: Klemen Korenjak
Nekaj besed o dobrodelnem dogodku:

Distinguished Gentleman’s Ride je dobrodelno druženje, ki se odvija na isti dan po celem svetu. Svetovno gledano se na isti dan z istim namenom, opozarjanjem na moško bolezen rak na prostati, v več kot 100 državah in več kot 700 mestih, zbere 125.000 voznikov motociklov. Vsi skupaj smo v 2018 za raziskave moških bolezni (Movember Foundation) zbrali skoraj 7 milijonov dolarjev.


Začetek obstoja organizacije DGR sega v leto 2012, V Ljubljani pa DGR organiziramo že sedmo leto. Odmevnost dogodka je vse večja in vsako leto se nas zbere več. Ravno zaradi tega dejstva, so pravila sodelovanja jasno določena. Gosposka obleka ter ustrezen motocikel. Atraktivna kombinacija, ki jo je težko spregledati.


Tradicionalno DGR povezujemo s primernimi ljudmi, Društvom onkoloških bolnikov Slovenije, ki samemu dogodku doda težo in razumevanje, zakaj se pravzaprav družimo. Člani društva nam predstavijo dejanski vidik te zahrbtne moške bolezni. Vsako leto znova se zato povežemo z njimi in našo zgodbo peljemo naprej.


Dogodek se bo odvijal v nedeljo, 29. septembra 2019.

– Zbor na Kongresnem trgu ob 11.00
– Start vožnje po trasi Ljubljana – Kamnik ob 12.00
– Zaključek vožnje v Kamniku z osrednjim delom dogodka ob 13.00

Novost v 2019 pa so Ambasadorji, ki bodo naš projekt podprli v medijih. Dogodek bodo preko svojih kanalov podprli vloger Ciril Komotar – Komotar Minuta, nosilec olimpijske medalje Jure Košir in komentator Moto GP dirk ter ljubitelj starodobnikov Gaber Kržišnik. Med drugimi bosta dogodek obiskala tudi župana Ljubljane in Kamnika, gospoda Jankovič in Slapar.


Andraž Kopitar, 7seven customs

Podporniki dogodka: