I. slovenski forum o zgodovinskih in starodobnih vozilih

forum11

forum12

S samo industrializacijo je stopila tehnika v središče naših življenj: z novim razumevanjem tehnologij in vse večjo računalniško podporo različnih sistemov proizvodnje, vrednotenja, evidentiranja,…, je nujno potrebno vso kulturno in tehnično dediščino že z vidika zdravega razvoja človeštva kategorično sintetizirati v samo ljudsko podzavest in miselnost. Poznavanje zgodovine nam omogoča razumevanje sedanjosti in nam istočasno omogoča »videnje« v prihodnost.

Danes se vedno bolj razlikujemo po tistem kar imamo: nekateri imajo vse, drugi vedno manj, vozila še vedno ostajajo povezovalni člen med vsemi ekonomskimi razredi, industrijsko razvitimi narodi in tistimi v razvoju. Čeprav so izhodišča proizvodnje vozil bila mogoče v njihovih začetkih različna (evropski trg je zaznamovala bolj kulturno-umetniška, torej estetska, ameriški pa že od začetka popularistično-industrijska proizvodnja), se glede na sam razvoj industrije kmalu smeri poenotijo in sledijo skupnemu cilju: to je hitrejšemu prevozu ljudi ali tovora na daljše razdalje. Tekmovalnost je silila proizvajalce vozil k drznejšemu in inovativnemu razmišljanju po nadgradnji in dovršenosti motorjev kot tudi same oblike, po preizkušanju novih materialov in tekočin. Znanje in izkušnje so bile prenesene posredno tudi na serijska vozila. Prav ta serijska proizvodnja in vse večja konkurenca sta silili k nižjim cenam vozil na trgu, torej širšemu spektru uporabnikov. Industrija motornih vozil je pripeljala do novih delovnih mest, razvoja podeželja, cestnih povezav, razvoja naftne industrije, idr. Danes si življenja brez tega »družinskega člana« enostavno ne znamo več predstavljati, postal je del našega vsakdana, nuje in razvade. Vozila, za nekatere zgolj stara vozila, za druge zbirateljski predmeti, ki jih danes pod predpostavko, da izpolnjujejo določene kriterije, opredeljujemo kot starodobna vozila, so tako viri in dokazi človeške zgodovine in kulture, ne glede na njihov izvor in razvoj. Motorna vozila so spremenila potek zgodovine bolj kot katerakoli iznajdba kadarkoli prej!

Slovenska veteranska avto moto zveza se je odločila, da ta segment zgodovine približa širši javnosti. Pripravili smo zanimiva strokovna predavanja in večer namenjen druženju in izmenjavi mnenj, zgodb, zamisli. Pridružite se nam s svojimi starodobnimi vozili v soboto, 21.03.2015 od 14:00 naprej, v Hotelu Mons v Ljubljani!

Vljudno vabljeni! KOTIZACIJE NI! Po zaključku sledi druženje in večerja!

Število mest na forumu je omejeno, zato pohitite s prijavo!

Prijave zbiramo do 16.03.2015 na 041/989191 ali info@svamz.com!
Besedilo iz uradne strani SVAMZ.